söndag 20 april 2014

Stjärnlösa Nätter

Amer är 19 år föddes i Kirken i norra Irak. Hans bor med sin familj och växer upp i Sverige. Efter gynasiem flytta han till USA och jobba som lägerlärare ett år för att hans pappa tjatat och vill bestämma för honom. Han tycker att jobbigt för hennes syster Thalia för att hon alltid skriva brev till honom.Han älskar sin två yngre bror som heter Kari och Zoran. 

 

 

Efter ett år kommer han till baka i Sverige och bo ensam i sin lägenhet. Hans far ska resa tillbaka i Kurdistan norra Irak och vill han att Amer följa med. Amer har inget plan att åka dit men han måste packa resväska. Den resa är hans vidare öde och han bör göra det.

 

 

 

Sen  åker de två bilar och sova i bilen åtta dagar. Amer träffar sina faster och kusiner. Hans tycker att sina släktingar har jätte skillnad kultur mellan Irak och Sverige. T.ex kvinnorna hemmafruar aldrig går ut bara jobba alltid hemma. 


När hans var lite leka hans med sin kusin Amina och Samir och de var hans favorit kusin. Samir är hans kusin syskon med Amina nu bor han i Egland med familjen. 

 

Amer far och faster Nora vill att han ska gifter sig med sin kusin Amina. De säger till honom att Amina gillar dig och hon är en bra flicka som passa med dig om du älskar annat tjejen i Sverige de är lika hora som din mamma. Han känna sig ung och vill inte gifter sig med sin kusin Amina och han har också en tjej i Sverige. Han låsa dörr och stanna i sin rum äter någoting.


torsdag 3 april 2014

Förbjud rökning på allmän plats "Renskriv"

Förbjud rökning på allmän plats ska för att alla vill ha friskluft och må bra och leva länge. Man ska sluta röka för att bli frisk och spara lite pengar. Jag tycker att rökning inte är bra för hälsan, man förlorar mycket pengar och det leder till en för tidig död.

För det första får Rökaren och omgivning skador och sjukdomar t.ex. lungcancer, kronisk bronkit och det förstör hjärnan. Jag tycker att de som röka kan de göra utom hus utom på förbjudna platser. Cigaretterna ska man förbjuda att sälja i affären och under 18 år kan de inte köpa och röka heller. Det är jätteviktigt att alla ska må bra, vara pigga, ha en stark kropp och själ och leva längre.

För det andra förlorar rökaren mycket pengar genom att köpa cigaretter t.ex. ett paket kostar 52 kr och på en månad bli det mycket. Om du bli sjuk av röken och går till sjukhus då måste du betala mycket pengar. De som inte röker kan spara pengar eftersom de slippar dyra cigaretter och medicine.

Dessutom är det inte bra för människors och barns hälsa därför att om du röker luften går hela vägen. Folken kan bli sjuka och få skadorna i kroppen för att de inte får friskluft.


Vi ska vara snälla mot människor genom att sluta röka och ha trevligt till samma utan cigaretter. Jag lovar att om du inte röker du kommer att få starkt hjärta och leva längre än rökarna.

fredag 14 mars 2014

Jills veranda, Nashville

Jill intresserade mycket om countryns musik. Hon fick besök många musiker som hade sjungit på countryns. Hon fick mycket information for sångaren.

Jag tror att hon skulle bli musiker som sjöng på countryn musik. Om hon jätte intressera den så tyckte jag inte svårt för henne. Hon hade bra röst och jag tycker om henne röst också. 

Countryns musik var det mycket populär för 1980- 2000 men nu jag tror att inte så många intressera  om countryns musik. Min pappa gillar också mycket countryns musik och brukade lyssna han på engelska sångaren hade sjungit.

Många ungdomar gillar rock eller Hiphop and pop musik. 

torsdag 13 mars 2014

Typiskt svenskt sommarväder

)



Sommar i Sverige brukade vara regnar ofta så tycket jag att sommar tiden är kort. Vi hann inte göra så mycket T.ex. om vi skulle hälsa på släktingar i andra stad så ta cirka en vecka eller mera. Innan tiden om det regnade och inte bra väder så kunde vi inte göra någonting. Det blåste också mycket på sommaren i Sverige. Sommar skulle vara solen skinnar,varm och bra väder. Så man tyckte att det var kul att bada eller grilla och trevlig att resa

Mitt hemland sommar tiden var lång ta den cirka 6 månad och det var varm och man kan bada när som häls. 

Sjöar i Sverige tyckte jag att det var mycket kallt.  Jag orkade inte bada längre som sjöar i mitt hemland. Det tyckte jag att väder i mitt hemland var bättre i Sverige.

måndag 10 mars 2014

Rödluvan och vargen

Det var en gång Rödluvans mor sa till Rödluvan att du skulle gå raka vägen till mormor stugan och göra henne gott.

När hon gick på väg  träffade hon vargen och ljugade han till flickan. Rödluvan sprang från vägen in i skogen för att plocka blommor. Hon såg en till lite längre bort som var ännu vackre så sätt kom hon djupare in i skogen. Undertiden gick vargen raka vägen till mormors stuga och lurade mormor att han ar Rödluva. Vargen öppnade dörren och slukade mormor.

Sedan tog han på sig hennes nattlinne och nattmössa, lade sig i sängen och grod för för hänget. Efter en stund kom Rödluvan i stugan kände hon konstigt för att mormor låg med nattmössan över ansiktet och såg underlig ut. Rödluvan frågade många frågor och svarade konstiga svar och kom ut vargen på sängen och åt upp den lilla Rödluvan. Sedan somnade vargen och börgade snarka hög.

Jägaren  skulle precis skjuta vargen, och tänkte på att vargen kanske hade ätit upp den gamla gumman. Han hämtade kniv och sprättade upp magen på vargen. Då såg han den röda luva lysa och ut hoppade Rödluvan.

Till slut var det alla tre glada för att Rödluvan och sin mormor levde fast. Rödluvan sa att hon skulle aldrig sprang från vägen och in i skogen!

onsdag 5 mars 2014

Pojken som åt ikapp med trollet

1. Fadern skickade sönerna till skogen det är för att sönerna ville inte göra någon nytta så han ville att sönerna skulle fälla träd i den, så att de kunde betala av något på skulderna.

2. De två äldsta pojkarna hade gått i skogen och hugg några gran, förrän trollet kom fram och sa att om du hugger i min skog, så slår jag ihjäl dig! De räddade trollet, kastade yxan i från dem och tog till benen.

3. Det som hade hänt om fadern sa att han aldrig hade trollen skrämt honom när han var ung.

4.Den yngste när han hörde trollet sa att om du hugger i min skog, så slår jag ihjäl dig! han fick bråttom bort till ryggsäcken och tog fram osten och klämde den med handen så att vasslan stänkte. Han sa till trollet om du inte håller tyst ska jag klämma dig som jag klämmer vattnet ur den här vita stenen! Trollet sa att gör inte det och sen hjälpte pojken att hugga träd.

5.När pojken kom hem till trollet på kvällen skulle trollet göra upp eld i spisen, meden pojken skulle gå efter vatten till grötgrytan. En kokade de en väldig gryta med gröt.

6.Pojken lyckades vinna kappätningen för att han sa till trollet att "ska vi äta ikapp?"

7. Sagan slutar att pojken tog allt silver och guld och gick hem då kunde han betala faderns skulder.

C. Skriv
    1. Typiskt för sagor var det yngste pojken var moddig och duktig så vann kappätningen.

   2. Sagans budskap lika samma "Tretalet" sagan.





måndag 3 mars 2014

Om sagor

A.svara 1
Alla sagorna på började att inte lyckliga och "sedan levade de lyckliga i alla sina dar".

svara 2
 En bonde som hade tre söner. Han ville att sönerna skulle fälla träd i den, så att de kunde betala av något på skulderna.

Då äldste sön ge sig i väg först och hugga i en gammal gran, kom det fram ett stort, tjockt troll. Trollet sa till honom att om du hugger i min skog, så slår jag ihjäl dig! Äldste sön ville aldrig hugger träd.

Andra sonen gick det till precis samma sätt och sa trollen till honom samma sak. Han kom hem igen blev fadern arg.

Yngste pojkens var tur för att trollen hjälpte honom att hugga träd. Då var det yngste pojken vann.

Svara 3
- En pojken var fattig och sen vann någonting och gifta med prinsessa  och kommer bil rik.
- Olika djur ville tävla någoting för att vann och få äter.

Svara 4
för skillnad
Sagor -Jag tror att det är inte riktig händelse och det kan lite ljuga.
Sägen - Det är en serie händelser och riktiga personnamn, platser och förekommer exakta tiden anges också.

Svara 5

Fabler" saga. Det handlar om djur med mänskliga förmågor. Djuren  har ofta någon speciell egenskap. De olika djur som på något sätt mäter sig mot varandra. Till slut de ville lära dem något.

Svar 6
Min erfarenhet av sagoberättande var det min familj ville se att jag och min bro vem skulle fick körkort först. Jag försöker hårt och klara det mig. Jag tror att det är tvåtalet sagan.

söndag 2 mars 2014

Rasismens historia

"Sex år gick hon i skolan och de fick inte några lakan eller madrasser eller någonting."

När Susanna Huvva var sex år började hon i en särskild skola bara för samer. Det var en sämre skola än den som svenska barn gick i, men hon var tvungen att gå i den. Historikern Lennart Lundmark berättar om rasismen mot samer i Sverige och om den svenska statens övergrepp.


Susanna berättade om när hon hade bott uppe i Kiruna. Hon kunde inte bo i huset och fick inte studera i folk högskola för att hon var Samer. Barnen skulle lära att jobba och tjötade om renarna i skogen.  Samerna måste bo i kåtan och de elda varm i kåtan. Samerna barnen fick inte leka med Svenska barn i skola. Sverige politiker kräver att samerna fick inte göra som de andra. Susanna sa att Svenska tittade över samiska. Det tiden var det många politiker grupp vill bestämma i Sverige.  


Jag tycker att det är orättvis också för att samerna fick inte göra samma sak som svenska.



fredag 28 februari 2014

Den gången blev jag riktigt rädd


Jag kommer aldrig glömma när jag bodde i Thailand och jag drömde att en farlig tjej ville döda mig på söndag natten. Ingen person kom och hjälpte mig. Jag tyckte hon var hemsk eftersom hon ville döda bara mig men jag hade gjort ingen dumt mot henne.

När jag vaknade upp på morgonen var jag jätte rädd. Mamma frågade till mig vad som hände med dig för att hon hade aldrig sett mig att jag var rädd i mitt liv. När vi åt frukost berättade jag till min familj att har jag drömt om en tjej som kom till min hemma och ville döda mig. Jag kände inte henne tidigare. Hon hade ingen kläd på sig och kom en sam. Jag började ropa till min granna och sprang ute fort till militärkontoret. Hon följde mig och många kom följande henne också.

Sen träffade jag militären chefer där och sa till honom att hon kunde skjuta henne med vapen. De börjande skjuta men hon var aldrig död. Då sprang jag jätte fort till skogen och  jag blev väldigt trött. När jag satt på marken så jag henne satt bredvid mig så  jag ville bara vila en stund och sen sprang jag ingen. Jag trodde att hon aldrig kommer dö i henne liv för att man hade skjutit med vapen men hon hade ingen skada.

Tillslut vaknade jag upp och blev jag  väldigt rädd. På morgonen tänkte jag att jag aldrig ville drömma om henne i mitt liv ingen. Men jag kunde inte glömma en dag som jag hade drömt om henne. Det var väldigt spännande i mitt liv

onsdag 19 februari 2014

Studiebesök Norrbottens Museum

Igår gick vi till Norrbottens Museum för att lyssna på Annika som berättade om samerna, den samiska kulturen och samernas traditioner. Vi lärde oss var samerna  bodde och att de levde med renarna i norra Europa. Det skulle vara väldigt kul att bo med dem.                    

Först samlades vi i receptionen  och träffade Annika. Vi gick på  våning tre och satte oss på pallar och presenterade oss och sen spelade hon samernas musik som heter jojk. Hon klädde på sig kolten och hon ville att vi skulle se på också. Om jag skulle klä på mig samernas kläder tror jag att det skulle vara svårt att knyta skorna.

Sen började Annika berätta om sin bakgrund och visade var hennes familj hade bott. Samerna är ett urfolk. Hon berättade om samernas kultur, tradition, historia, kläder, språk , flagga och om kåtan.

Till sist berättade hon en saga som handlade om en kvinna som fiskade och hängde vaggan på trädet. Plötsligt kom ett troll fram under en sten med sitt barn och bytte barnen. En gammal man berättade att hon måste har silver på vaggan under tyget. Troll var rädda för silver.  

Jag tycker att vi ska göra studiebesök på olika platser. Det var väldig bra för mig för att jag lärde mig mera om samerna och jag förstod många nya ord som jag aldrig hade hört.


tisdag 11 februari 2014

Boksamtalet sida 42-68

 Jag hade valt ut ett citat till boksamtalet. Det finns i boken sida 52 sista stycken.

               Det stå att Henrik var lätt att prata med, han verkade så avslappnad och rolig.

Anges såg Henrik stod ute och sa hon till sin mamma jag skulle ut med kompisar. Men hon var nervös och hade tusen tankar för att skulle hon bara säger hej eller kramas hej.

Först sa Henrik till Agnes  tjena. Agnes ville inte att mamma skulle få syn på Henrik och började ställa tusen frågor.

När kom de ut på gården stod Ana-Sara och Henrik log och vinkade och Anna-Sara vikande tillbaka.
Henrik var lätt att prata med, han verkade så avslappnad och rolig. Men ändå slog Agnes hjärta så snabbt.

Agnes hade inte haft någon pojkväll och inte Henrik heller. Så var Anges nervös att träffade Henrik.

Jag ska koppla till mig t.ex Om jag ska träffa en tjej som jag gillar och har aldrig träffa henne förut så blir jag nervös som Agnes.

fredag 7 februari 2014

Boksamtal sida 42- 68 Sms från Soppero

Boksamtal sida 42- 68 Sms från Soppero

Idag har vi lyssnat Siriporn berättade om ”Sms från Soppero” i klassrumet. Vi satt tillsamma bordet och lyssna på henne. Hon ville berätta sammanfattning hela boken men vi ville att hon skulle ta bara sida 42-68. Alla tyckte att om hon berätta hela boken så vi behöver inte läsa till färdig med det.

First började Siriporn berätta om Agnes kom upp till Soppero och träffade med släktingar och kusin Kristin. Och Henrik sa till Agnes att ska du åker Helikoptern till fjällen. Hon svarade att ja, och hon gick till hemma och frågade sin mamma.

Sedan åkte hon helikoptern till fjällen med Henrik. Hon tyckte det var kul för att jag aldrig åker långbåt.

När Agnes åkte till fjällen hon inte sa till kristen. Det är för att Kristin sa till henne att du är ju fru samiskt. Du kunde göra allt vad Samiska gjorde. Agnes blev ovännen med Kristen. Släktingar försökte hjälpa att Anges och Kriten skulle vara vännen igen.

Till slut de var glada för att de blev vänner igen.


Jag tyckte att Hon ville inte åka till Stockholm för att hon träffade en snygg kille som heter Henrik. 

Jag skrev som vad Siriporn berättade om. Men ska jag  skriva också på min igen som jag läste och förstod till 68.

torsdag 6 februari 2014

Jag har inte gjort någonting fel - varför ska jag säga förlåt?




Idag efter lektionen sa Tora Holm att hon tyckte att jag skulle be om förlåtelse till hennes. Jag svarade ingenting för att jag inte hade gjort någonting fel.

Först torkade jag tavlan och hon sa till mig att jag är ju bra för att jag har gjort läxor. Men hon ville att jag skulle säga förlåt till henne. Jag tyckte det var syn.

Sedan slutade jag torka och vände mig mot henne och blängde. De var tyst en stund för att jag inte sa henne förlåt. Då hon sa till mig gå flera gånger.

När jag gick sa hon till mig att jag liknade som min pappa. Jag kände ju glad för att hon sa till mig att jag är liknade som min pappa.

Till slut gick jag direkt till myren och satte mig och jag tänkte att varför jag skulle förlåta till fröken jag inte hade gjort någonting fel. Jag är som dig pappa.


Jag tyckte att Tora Holm var orättvis mot mig. Hon kudde inte göra så för att hon var ju läraren.

fredag 31 januari 2014

Boksamtalet sidan 1-41

Idag har vi förstått mera om "Sms från Soppero ". Vi har berättat om vad som har hänt och vad som är viktigt  i boken sidan 1-41. Många har tagit ut citat i boken och berättat för varandra i dag. Samerna bor  på olika platser så de kallas t.ex skogsamer, gatusamer.Och har vi hittat nya svåra orden i boken. Om man inte har förstått allt så blir det lättare att förstår när alla har berättat i klassen. Det var intressant att  Agnes vill  flytta till Kiruna och lära sig samiska. T.ex om min mamma inte vill  att jag  kan prata och lära mig Samiska så vill jag inte lära det heller. Jag tycker att det är ju bra att kunna flera språk.