fredag 14 mars 2014

Jills veranda, Nashville

Jill intresserade mycket om countryns musik. Hon fick besök många musiker som hade sjungit på countryns. Hon fick mycket information for sångaren.

Jag tror att hon skulle bli musiker som sjöng på countryn musik. Om hon jätte intressera den så tyckte jag inte svårt för henne. Hon hade bra röst och jag tycker om henne röst också. 

Countryns musik var det mycket populär för 1980- 2000 men nu jag tror att inte så många intressera  om countryns musik. Min pappa gillar också mycket countryns musik och brukade lyssna han på engelska sångaren hade sjungit.

Många ungdomar gillar rock eller Hiphop and pop musik. 

torsdag 13 mars 2014

Typiskt svenskt sommarväder

)



Sommar i Sverige brukade vara regnar ofta så tycket jag att sommar tiden är kort. Vi hann inte göra så mycket T.ex. om vi skulle hälsa på släktingar i andra stad så ta cirka en vecka eller mera. Innan tiden om det regnade och inte bra väder så kunde vi inte göra någonting. Det blåste också mycket på sommaren i Sverige. Sommar skulle vara solen skinnar,varm och bra väder. Så man tyckte att det var kul att bada eller grilla och trevlig att resa

Mitt hemland sommar tiden var lång ta den cirka 6 månad och det var varm och man kan bada när som häls. 

Sjöar i Sverige tyckte jag att det var mycket kallt.  Jag orkade inte bada längre som sjöar i mitt hemland. Det tyckte jag att väder i mitt hemland var bättre i Sverige.

måndag 10 mars 2014

Rödluvan och vargen

Det var en gång Rödluvans mor sa till Rödluvan att du skulle gå raka vägen till mormor stugan och göra henne gott.

När hon gick på väg  träffade hon vargen och ljugade han till flickan. Rödluvan sprang från vägen in i skogen för att plocka blommor. Hon såg en till lite längre bort som var ännu vackre så sätt kom hon djupare in i skogen. Undertiden gick vargen raka vägen till mormors stuga och lurade mormor att han ar Rödluva. Vargen öppnade dörren och slukade mormor.

Sedan tog han på sig hennes nattlinne och nattmössa, lade sig i sängen och grod för för hänget. Efter en stund kom Rödluvan i stugan kände hon konstigt för att mormor låg med nattmössan över ansiktet och såg underlig ut. Rödluvan frågade många frågor och svarade konstiga svar och kom ut vargen på sängen och åt upp den lilla Rödluvan. Sedan somnade vargen och börgade snarka hög.

Jägaren  skulle precis skjuta vargen, och tänkte på att vargen kanske hade ätit upp den gamla gumman. Han hämtade kniv och sprättade upp magen på vargen. Då såg han den röda luva lysa och ut hoppade Rödluvan.

Till slut var det alla tre glada för att Rödluvan och sin mormor levde fast. Rödluvan sa att hon skulle aldrig sprang från vägen och in i skogen!

onsdag 5 mars 2014

Pojken som åt ikapp med trollet

1. Fadern skickade sönerna till skogen det är för att sönerna ville inte göra någon nytta så han ville att sönerna skulle fälla träd i den, så att de kunde betala av något på skulderna.

2. De två äldsta pojkarna hade gått i skogen och hugg några gran, förrän trollet kom fram och sa att om du hugger i min skog, så slår jag ihjäl dig! De räddade trollet, kastade yxan i från dem och tog till benen.

3. Det som hade hänt om fadern sa att han aldrig hade trollen skrämt honom när han var ung.

4.Den yngste när han hörde trollet sa att om du hugger i min skog, så slår jag ihjäl dig! han fick bråttom bort till ryggsäcken och tog fram osten och klämde den med handen så att vasslan stänkte. Han sa till trollet om du inte håller tyst ska jag klämma dig som jag klämmer vattnet ur den här vita stenen! Trollet sa att gör inte det och sen hjälpte pojken att hugga träd.

5.När pojken kom hem till trollet på kvällen skulle trollet göra upp eld i spisen, meden pojken skulle gå efter vatten till grötgrytan. En kokade de en väldig gryta med gröt.

6.Pojken lyckades vinna kappätningen för att han sa till trollet att "ska vi äta ikapp?"

7. Sagan slutar att pojken tog allt silver och guld och gick hem då kunde han betala faderns skulder.

C. Skriv
    1. Typiskt för sagor var det yngste pojken var moddig och duktig så vann kappätningen.

   2. Sagans budskap lika samma "Tretalet" sagan.





måndag 3 mars 2014

Om sagor

A.svara 1
Alla sagorna på började att inte lyckliga och "sedan levade de lyckliga i alla sina dar".

svara 2
 En bonde som hade tre söner. Han ville att sönerna skulle fälla träd i den, så att de kunde betala av något på skulderna.

Då äldste sön ge sig i väg först och hugga i en gammal gran, kom det fram ett stort, tjockt troll. Trollet sa till honom att om du hugger i min skog, så slår jag ihjäl dig! Äldste sön ville aldrig hugger träd.

Andra sonen gick det till precis samma sätt och sa trollen till honom samma sak. Han kom hem igen blev fadern arg.

Yngste pojkens var tur för att trollen hjälpte honom att hugga träd. Då var det yngste pojken vann.

Svara 3
- En pojken var fattig och sen vann någonting och gifta med prinsessa  och kommer bil rik.
- Olika djur ville tävla någoting för att vann och få äter.

Svara 4
för skillnad
Sagor -Jag tror att det är inte riktig händelse och det kan lite ljuga.
Sägen - Det är en serie händelser och riktiga personnamn, platser och förekommer exakta tiden anges också.

Svara 5

Fabler" saga. Det handlar om djur med mänskliga förmågor. Djuren  har ofta någon speciell egenskap. De olika djur som på något sätt mäter sig mot varandra. Till slut de ville lära dem något.

Svar 6
Min erfarenhet av sagoberättande var det min familj ville se att jag och min bro vem skulle fick körkort först. Jag försöker hårt och klara det mig. Jag tror att det är tvåtalet sagan.

söndag 2 mars 2014

Rasismens historia

"Sex år gick hon i skolan och de fick inte några lakan eller madrasser eller någonting."

När Susanna Huvva var sex år började hon i en särskild skola bara för samer. Det var en sämre skola än den som svenska barn gick i, men hon var tvungen att gå i den. Historikern Lennart Lundmark berättar om rasismen mot samer i Sverige och om den svenska statens övergrepp.


Susanna berättade om när hon hade bott uppe i Kiruna. Hon kunde inte bo i huset och fick inte studera i folk högskola för att hon var Samer. Barnen skulle lära att jobba och tjötade om renarna i skogen.  Samerna måste bo i kåtan och de elda varm i kåtan. Samerna barnen fick inte leka med Svenska barn i skola. Sverige politiker kräver att samerna fick inte göra som de andra. Susanna sa att Svenska tittade över samiska. Det tiden var det många politiker grupp vill bestämma i Sverige.  


Jag tycker att det är orättvis också för att samerna fick inte göra samma sak som svenska.